Velkommen > Samarbejdspartnere > Arrangere bands 

Arrangere bands 

tblsound.dk PDF brochure årgang 01-01-2011 


Denne artikel er sidst opdateret den 13-12-2009

Nogle gode råd til dem der arrangerer musikarrangementer måske for første gang?

Få styr på hvilket PA udstyr der skal bookes, ellers få en lydtekniker der kender til begreberne, at få lavet en udstyrsliste til arrangementet, så PA udlejer kan giver et tilbud på det ønskede udstyr.

God oplysning og invitation til arrangementet i god tid, så gæster-publikum evt. kan tage en fri/feriedag.

Skal der tages gruppebillede, sørg for oplyst tidspunkt samt sted hvor billedet skal tages, så ALLE har en mulighed for at komme med på billedet.

For at skabe en god musikstemning, er det er en god idé at have musik i baggrunden til et arrangement, eller taffelmusik under bespisning/opvarmning for bandet/DJ. F. eks. på Ipod/PC/cd-afspiller. Husk signalkabel til Ipod/PC ned i mixer f. eks. Ministereojack til Jack, eller til CD-afspiller - Phono til Jack.


Sørg for at få alting nedskrevet på papir, gerne for hvert arrangement, dermed kan du bruge de nedskrevne data til andre arrangementer og få bedre ideer til næste gang du som arrangør skal arrangere musikarrangementer.

Det er bedst at lægge et budget for en fest eller et arrangement i et regneark. tblsound.dk har her et forslag til hvordan du som arrangør kan få et overblik over udgifter i Microsoft Excel. TBL Sound Production tager ikke ansvar for regnearkets egenskaber eller for evt. regnefejl, blot viser et eksempel på hvordan et regnestykke over et arrangement kan sættes op, og du selv kan arbejde Videre med dit eget regneark. Download = Gem som (dit eget navn på Excel doc.)

Budget regneark - Sidst opdateret 21-07-2009.

Budget - Excel Version 2007 fra TBL Sound Production

Budget - Excel Version 97-2003 fra TBL Sound Production

Regnearket indeholder oplysning/forslag til:

Budget
Opgørsel
Leverandørliste
Mandskabspris m. Budgetoverskridelse
Indkøb
Program
Huskeliste
Inviteret gæster
Kuvertpriser m. Budgetoverskridelse
Eks. på udregning af fællesture
Medbring mad og drikkevare m. Budgetoverskridelse
Transportudgifter
Gave-ønskeseddel m. Budgetoverskridelse
Sponsorgaver
Materiel lån
Indkvartering
Musik Nr.
Evaluering

Som arrangør gælder det om at have et godt crew man uddeler opgaverne til. Crew/handsne skal kunne magte det som arrangørerne, baggearsfolk for bandet sætter dem til, og til tiden, ellers er der ingenting der virker, det nytter jo ikke at blomsterne først kommer på bordene når gæsterne spiser.

Lad være med som arrangør/band at aftale noget med nogle en sen aften med drikkevare på bordet, om de vil hjælpe til med arrangementet. De vil ALTID sige "JA Selvfølelig" Når dagen oprinder, er de væk som fuglen. Vær tjekket som arrangør, og vær sikker på det crew der hyrers ind. Det er det, der gør et arrangement professionelt, at alle der er hyret ind til arrangementet kommer og løser det de er blevet sat til - og til TIDEN, det kan mærkes både hos gæster-publikum, at der er tjek på tingende. Husk at rose crew for et godt overstået arrangementet.

Få oplyst Navn, adresse, mobil, e-mail på hver person der er med som crew. Hvordan med aflønning pr. person? Kontant eller pr. overførsel til bankkonti.

Skal der opsættes telte, borde og stole etc. og er der i vejrudsigten udsigt til storm/blæst i løbet af natten, VENDT til næste dag med at opstille telte osv. Det blæser højst sandsynligt væk om natten, spildte kræfter er brugt, start hellere tidligere næste dag med at opstille.

Ekstra duge, borde, stole, service etc. hvis der kommer flere gæster end planlagt, eller hvis der går noget porcelæn tabt.

Skal arrangør sørge for bustransport af gæster til arrangementet, sørg for at bustransport kommer i god tid op til arrangementet, hvis bussen skulle blive forsinket grundet motorvejsulykke etc.

Toiletforhold gøres synlige når publikum, gæster ankommer til arrangementet. Sørg også for at lave et sanitetshold til at rengøre og vedligeholde køkken, bad, toiletforhold etc.

Sørg som arrangør for at tjenere og personale i restaurant/cafe er instrueret i HVOR musikken skal være, sådan at borde/stole kan blive flyttet og gjort plads for bandet, INDEN bandet/tekniker/DJ kommer. Bandet/tekniker/DJ er IKKE (Flyttefolk) for tjenere/personale på restaurant/cafe. Bandet og tekniker skal sørge for deres eget udstyr. Sørg som arrangør for, at der er fri aflæsningsplads for bandet/tekniker/DJ's udstyr, såsom bagdør indtil scenen skal være åben imens på og aflæsning finder sted etc.

Placer aldrig PA-udstyr ved siden af fadølsanlæg etc. grundet risiko for spildte væsker ned i mixerpult osv. Tab på budgettet for reparation hos udlejer eller derfra du har lånt udstyret, der kunne have været undgået.

Oplys over for band/DJ hvornår gæster/publikum ankommer, derpå har bandet/tekniker/DJ den bedste mulighed for at oplyse, hvornår de kommer og stiller op samt laver lydprøve.

Det er ikke sikkert at bandet/tekniker/DJ kan komme før et bestemt tidspunkt, grundet bandets tidsskema for deres andre arrangementer samme dag.

I visse tilfælde kan det være en ide at bandet/tekniker/DJ opstiller udstyr om formiddagen, inden publikum/gæster ankommer, f. eks. til bryllupper, fødselsdagsarrangementer etc. Det er irriterende for gæster at skulle se band/tekniker/DJ gå til og fra scenen hele tiden, specielt under taler.

Sørg for opsyn af PA-Udstyr/DJ-udstyr/musikinstrumenter, f. eks. hvis bandet/tekniker/DJ opstiller om formiddagen eller når bandet går til pause, også hvis børn skulle finde på at gå op på scenen og pille på knapper, instrumenter etc. Det er IKKE legetøj, i så tilfælde der er sket uhensigtsmæssige ting på musik/DJ scenen uden opsyn, HVEM tager personansvar?

Skal gæster synge en sang sammen med bandet, f. eks. til bryllupper/fødselsdages arrangementer, er det en god idé at bandet er orienteret i forvejen og med hvilken en melodi. Eller skal firmaansatte synge en slagsang for firmaet, er det også en idé at bandet bør vide hvilken en melodi slagsangen går på. Skal Bandet/DJ spille specielle melodier, bør dette absolut oplyses et godt stykke tid før arrangementet.

Ved dias/billede fremvisning, sørg for der er præsentabelt lærred, eller at Projektor rammer lærredet uden for meget justering etc. når gæster/foredragsholder skal bruge fremviser. Evt. mikrofon/headset er klar til brug for den der skal holde tale eller foredrag. Er det trådløse mikrofoner/headset der skal bruges, sørges for at der er indsat friske batterier i trådløse sender.

Konferencier/toastmaster på arrangementet, sørg for at konferencieren/toastmaster ved hvilke gæstnavne der skal holde taler og i hvilken en rækkefølge, samt hvad bandet/DJ hedder. Er det et musikarrangement, sørg for at Konferencier ved hvilke bands/kunstner samt melodier de skal præsentere, og deres tidspunkter for start og slut. Sådan at konferencieren ved hvornår han/hun skal på scenen og præsentere, sørg selvfølelig for opdateret tidsplaner etc. til konferencier.

Arrangementer hvor der skal afholdes taler, er det en god idé forinden, at gøre gæster opmærksom på mobiler bør være slukket. Evt. oplyst som skilt indtil lokalet hvor taler/foredrag skal holdes, og måske oplyst i hvilket tidsrum, derpå har gæster en retningslinje med hensyn til tændte mobiltelefoner.

Oplysning af tidspunkter for evt. ryge-kaffepauser.


Musikarrangementer eller mobildikotek ved private fester etc. - Gør opmærksom til epileptiker via skilte, hvis brug af kraftigt lys som strobe eller anden form for hurtigt blændende lys.

Sørg for at blinde og Handicappede i kørestol har gode tilkørselsforhold, specielt fra bord ud til toilet ved et arrangement.

Vær opmærksom på sukkersyge der kan få chok, derfor er det altid godt at have sukker i sukkerskål til at få det lave blodsukker op igen hos vedkommende, derefter ringe 112.


Hvis et PA-anlæg skal flyttes fra den ene musikscene til en anden, tag med i overvejelser, om det er bedre at leje ekstra PA ind, hvis arrangøren ikke kan nå at opsætte PA'et det andet sted tidsnok til bandet + lydprøve.

Ting der er meget VIGTIGE, som mange arrangører ikke altid tænker på. STRØM, STRØM & ATTER STRØM. Bruger bandet lys, brug en til flere sikringsgrupper kun til lys, PA-anlæg på en anden gruppe, musikkernes baggear på en tredje gruppe.

Sørg for det er AUT. Elektriker der har lagt strøm ud til arrangementet, og gerne alliere sig med en (Trikker) = Elektriker, ved evt. omlægning af strømforhold inden arrangementets start. Hvis noget går galt med strømmen skal folk ikke vente for lang tid med at få kolde is, øl, vand, musik fra scenen. Eller for en sikkerheds skyld, sørg for en professionel strømgenerator, hvis strømbelastningen alligevel skulle blive for stor for den fastlagte strøm.

Du bør også vide som arrangør, hvor sikringstavle sidder samt ekstra sikringer og lommelygte til at komme til sikringstavlen.

Er det et udendørs arrangement, er det ikke altid det er solskin, det regner også en gang imellem. Sørg for overdækning af musikscenen, og anden form for elektriske installationer. Simpelthen fordi at tekniker/bands kan nægte og spille under sådanne forhold, grundet fare for el - brand i teknisk udstyr der vil blive ødelagt. HVEM DÆKKER FOR SÅDAN EN SKADE, under åben himmel?

Undgå at opsætte PA-udstyr under teltsamlinger, hvor regnvand kan finde igennem revner, og dryppe ned på mixer/musikinstrumenter, med mulighed for at kortslutte strømmen.


Ved fester i selskabslokaler, få en udstyrsliste over hvilket udstyr der er opsat til afspilning af musik, og få en der kender til udstyr f. eks. en DJ eller musiker at se på udstyrsliste, om det er noget af kvalitet, eller om der skal sørges for andet PA/festanlæg. Det nytter f. eks. heller ikke ret meget at tage et billede af udstyr, og lade en erfaren se på billedet om udstyr der er opstillet er noget værd. Det kan ikke ses på et billede om udstyr virker, eller typisk hvilket mærker udstyr er. Tjek op sammen med selskabslokalets bestyrer at udstyr virker, at der f. eks. kommer lyd ud af hver højttaler, at CD kan afspille etc. Er der f. eks. tilslutning til Ipod, og PC med de rigtige signalkabler som Stereomini jack til Jack eller Stereo minijack til Phono osv.

Sørg desuden for i selskabslokaler, at alt i køkkenet virker af hård/hvidvare som komfur, kaffemaskiner, opvaskemaskine, køleskabe, fryser, blender etc. Hold børn væk fra ubevogtet køkkenmateriel, som komfur, elkedler, rengøringsskabe med kemikalier etc.

Nødudgange og brandveje holdes fri for passage, ingen øl, sodavandskasser eller rengøringsmaterialer foran nødudgange.

Sørg for at dé der beskæftiger sig med madvare til arrangementet, har kursusbevis for at de ved hvordan madvare tilberedes og opbevares etc.

Sørg for brandslukker, førstehjælpskasser, øjenskyl etc. er inden for rækkevidde, og ALLE ved hvor det er placeret. Vær opmærksom på, hvis nogle i crew'et IKKE kan førstehjælp, og mindst én fra hvert crew har førstehjælp.


Indhent diverse offentlige tilladelser til arrangementet i god tid.

Oplys til KODA hvilken musik I spiller - www.koda.dk afgift til afspilning af medier, som CD, Livemusik etc. Mere information herom http://www.koda.dk/kunde/priser-aftaler/  


Hvor meget fylder bandet + bandkontrakt etc:

Få også at vide hvor meget bandet fylder, sådan der kan tages hensyn til ikke at borde/stole er placeret for tæt på fronthøjttaler.

1. Med PA-anlæg, monitors, baggear, lys etc. Bredde X Højde X Dybde.
2. Hvor meget strøm skal bandet bruge i alt? Med strøm til bandet, menes at det er KUN BANDET der går på den/de sikringsgrupper, der må ikke være tilsluttet fadølsanlæg, fryser, etc. på den/de sikringsgrupper bandet skal bruge fra arrangørernes side.
3. Plads til ophæng af bagtæppe med bandets navn.
4. Hvor mange de er i bandet, sådan der er styr på antal forplejning, mad og drikke etc. til hvert bandmedlem.
5. Omklædningsrum og opholdsrum i pausen for bandet/tekniker.
6. Læs bandets kontrakt igennem. En kontrakt kan se ud som denne PDF doc. fra dmf.dk

Gør plads til bandet og tekniker på en scene. Bandet/tekniker skal ikke først ryde scene af for borde/stole andet, før de selv kan komme til at opstille PA-udstyr/baggear. Sørg for borde til tekniker/DJ + fri passage til strøm-Stikkontakter til mixerpulte etc. Hvor tekniker har sin til flere sikringsgrupper at være på.

Det er normal kutyme, at der er en forplejningspakke til band/tekniker med mulighed for omklædningsrum, samt mad og drikkevare. Sørg for at der er orden på det inden band/tekniker ankommer, ellers får du/I som arrangører mere travlt, og det er der ikke grund til vel!

Skal arrangører sørge for PA-anlæg, scene etc.

Har arrangør ikke styr på det med PA-anlæg, giv hellere opgaven til én der har styr på det, eller uddel opgaven til en musiker der ofte spiller på professionelle scener. Alt efter hvor stort et arrangement det er, kan det også være en mulighed at lade managementfirmaet for bandet stå for alt afvikling af lyd/lys og scene.

Lad være at transportere PA-udstyr på åbne trailer, det er uforsvarligt kørsel, og udlejer af PA-udstyr kan nægte kunden at leje udstyret, før end kunden har fundet anden transportløsning. Sørg desuden for der er god plads i transport, ryd bilen op inden der skal afhentes større PA, tag børnesæder etc. ud af bilen, sanganlæg og PA-udstyr fylder mere end man tror.

Er det større PA-udstyr der skal afhentes, er det en god ide at være 2 personer med muskler i orden, specielt hvis det er højttaler der vejer over 88 Kg. Pr. højttaler. Vær opmærksom på hvor meget køretøjet må være lastet når der afhentes professionelt PA-udstyr, vægten stiger meget hurtigt.

Ved henvendelse til udlejer af lyd/lys, sørg for at det kun er én person der kontakter udlejer og booker udstyr, ellers opstår der hurtigt forvirring hos dig som arrangør, om der er styr på bookning og lejepris, hvis den ene bestiller udstyr som den anden ikke ved er bestilt etc. ved afhentning af udstyr. Tjek op sammen med udlejer, at der er det aftalte udstyr, kabler, mikrofoner etc. som ved nedpakning afleveres i samme stand som kunden har modtaget.

Vær opmærsom på hvornår lejeslut er på Lejekontrakt samt åbningstider hos udlejer. Er lejepris Incl. Moms eller Excl. Moms? Hvis Lejepris er Excl. Moms skal tillægges 25%. Hvad er depositum for leje af PA-udstyr, telte etc.?

Det bedste er at få en grejliste/rider fra bandet eller deres booking bureau, derefter bestille udstyr fra rider hos udlejer, på den måde er der bedre styr på PA-anlæg, hvis arrangøren ikke har styr på størrelse af anlæg og fagudtryk inden for musikbranchen. Eller at skabe kontakt til bandets tekniker og udlejer af PA-udstyr, sådan der bliver bestilt det rigtige udstyr med det samme, i stedet for at arrangør dag til dag bestiller mere og mere udstyr hos udlejer. Book alt udstyr som bandet ønsker der skal være af udstyr, derefter bede udlejer om en samlet pris på det.

Tjekliste til bestilling af udstyr:

1. Dato for lejestart og slut.
2. Hvor mange Mennesker skal bandet spille for?
3. Indendørs eller udendørs arrangement? Hvis udendørs eller i et telt, forsvinder lyden hurtigt, derfor skal der oftest kraftigere PA-udstyr til, sørg for overdækning af scene samt PA-udstyr ved udendørs arrangementer.
4. Hvor mange kanaler skal mixer have?
5. Hvor mange AUX Send til monitor?
6. Hvor mange Monitorer?
7. Hvor mange samt hvilke typer mikrofoner?
8. Hvor mange Line-Driver/DI-Boxe til Keyboard/Guitar?
9. Skal der bruges Multikabel/stagebox?
10. Lejepriser Incl. Moms / Excl. Moms.
11. Depositum hos udlejer?
12. Åbningstider hos udlejer for afhentning af udstyr, oplys gerne hvornår der ønskes at afhente udstyr hos udlejer.
13. Opmærksom på lejeslut på Faktura/Lejekontrakt.
14. Oplys navn, adresse, mobil nr. ved bestilling.
15. Vær opmærksom, når det er en forespørgsel eller booking ved henvendelse til udlejer.

Oplever kunden defekt udstyr, kontaktes udlejer for at gøre opmærksom på et problem, og ikke ved aflevering.


Sørg for at udstyret bliver afhentet i god tid inden arrangementets start, fordi teknikeren mange gange kommer før bandet, for at sikre sig at der er det der skal være af udstyr, strøm etc. og begynder at gøre klar til bandet skal på.

Sørg for at musikscenen/teltet er sat op til tiden - DET ER EN SELVFØLGE, når der er lavet en aftale med et lydfirma, band om at scenen/teltet er opsat til et bestemt tidspunkt, skal det holdes. Kniber det med at få sat scenen op til tiden, kontaktes lydfirmaet og bandet. En uopsat scene er meget irriterende for et lydfirma og band at kommer ud til, uden de ikke er gjort opmærksom på det problem. Det fremmer ikke ligefrem forståelse imellem band, tekniker, manager, til dem der arrangerer arrangementet, slet ikke hvis bandet skal videre og optræde til at andet arrangement senere samme dag, er der ikke plads til tidsforsinkelser for bandet der har afsat start og sluttid til at optræde på et bestemt tidspunkt. Arrangøren må oftest betale fuld pris for bandet der ikke kommer på scenen, grundet forsinkelse af den ene eller anden art.

Scenen skal være pålidelig opsat. Et typisk eksempel på et IKKE professionelt scenepodie, er at arrangørerne har stablet nogle europaller op, og lagt en form for et tæppe på. Skal en kvinde med stilethæle op på denne form for podie som konferencier, solist, kommer hun nemt til at træde ned i en revne imellem europallerne. Sørg for at der er et flat underlag nedenunder, der kan f.eks. bruges nogle kraftige finerplader, eller gør det rigtigt og lej et professionelt scenepodium, der ikke falder fra hinanden når bundkasser, monitors, trommer etc. begynder at rykke med volumen.

Vær opmærksom på nogle tekniker for bandet gerne vil stå på siden af fronten på højttalersystemet, men vil oftest foretrække at der bliver lavet et afspærret område 40 til 50 meter i midten foran scenen. Dermed skal arrangøren være opmærksom på multikabel(er) der kommer til at lægge fra scenen og ned til mixer/tekniker, der langt bedre kan styrer lyden ud til fronten. Lad os kalde det for mixerøen, hvor alt udstyr selvfølelig også skal være overdækket + opsat vagt når tekniker ikke er til stede.

Sørg for at scenen er bred nok til at der kan være monitor tekniker ved siden af bandet med sin mixer.

Alt efter hvor stort bandet er, og hvor meget udstyr der skal opsættes bruger band/tekniker typisk 3 til 4 timer før de er klar, og skal til at lave lydprøve.

Skal flere bands spille på samme scene, vær opmærksom på sceneskift, og hvor lang tid det tager at skifte fra det ene band over til det andet band, der er en konferencier guld værd til at underholde folk i pausen for sceneskift, eller sørg for at der kommer musik ud i højttalerfronten imens, så gæster/publikummer får lyst til at købe mere i boderne/baren.

Har arrangøren lejet professionelt PA ind, og hyret lokal tekniker til at afvikle lyd, vær bekendt med at tekniker kender til pågældende udstyr der er lejet eller som arrangøren har fået stillet til rådighed. Ellers må tekniker tjekke op med den ansvarlige der kender til udstyret inden arrangements start, hvordan der forbindes mixer, højttaler, monitor etc.


Har arrangøren købt et musikarrangement /sceneshow fra kunstner/band og det skal indgå i musik-familiearrangement, vær f. eks. opmærksom på hvis kunstner/bandet kommer med topløse danser etc. ind på musikscenen. Det er måske ikke helt passende til et arrangement der henvender sig til børn og helt unge, der skal se dansere folde sig ud i top erotiskdans, der måske mere henvender sig for voksne senere på aftenen, når humøret henvender sig blandt gæster/publikum til mere fri musikstemning på en musikscene, også for at sælge mere i baren for voksne, og for at undgå vrede forældre der tager sine børn og forlader musikarrangementet. Så arrangøren slet ikke får solgt is, sodavand, pølser, sunde økologiske sandwicher etc. til den gruppe der er afsat indtjending/budget til. 

Samtidig skal du/I som arrangører, kunne stole på de leverandører der bruges. Hold gerne kontakt med de leverandører du/I bruger optil arrangementets start. Tjek også at ens leverandører ikke er gået i betalingsstandsning/konkurs op til arrangement, det er kedeligt hvis arrangør tror helt blindt på leverandør, og leverandørerne ikke kommer som aftalt, hvilket der måske er en god grund til, grundet konkurs.

Det er langt bedre at opsøge de leverandører der påtænkes at bruge, end at tage telefonisk kontakt, dermed kan der egenhændigt se hvilken kvalitet leverandørerne har. Det er kedeligt at få nogle sure gamle telte hvor folk skal spise, eller stolene er beskidte etc.

Ved henvendelse til leverandører via e-mail, sørg for en god oplysning på emnelinje.
1. Dårlig afsendt emneline (leje af PA)
2. God emnelinje (Leje af PA dato den 27. til 28. juni 2009)
På den måde kan du som arrangør bedre have kontrol med udstyr, der er booket på hvilke datoer. Opret gerne en e-mail (mappe) i mail-program over det det enkelte arrangement, er det langt nemmere at få overblik over hvilke leverandører og priser/budget, specielt til næste gang der skal arrangeres. Tag med i betragtning ved afsendelse af e-mail til virksomheder, at hotmail, gmail kan blive afvist hos modtager, grundet kraftigere spamfiltre hos virksomheder end hos en selv.

Opret gerne leverandørliste og aftaler, i det tilfælde at du som arrangør bliver syg, så andre kan overtage arrangementet og kontakt til leverandører.  

Indhent sponsorater i god tid, så der er plads til at der kan arbejdes frem og tilbage imellem sponsorer og arrangør. Det kan være om bannerreklame, spalteplads i brochure/flyer, annoncering fra musikscenen, at den sponsor har sponsoreret et eller andet bestemt til arrangementet. Eller hvis Tv-spot over arrangementet, kan Sponsorers logo komme med, eller sponsors logo på projektor til storskærm etc.

Er der indbudt presse til CD release/pladereception, sørg gerne for at det er i by området, hvor presseanmeldere har mulighed for hurtigt at komme til andre koncerter samme dag de skal anmelde. Det er sjældent at store dele af musikpressen kun kommer forbi én pladereception, med mindre det er et band med verdensnavn. Sørg desuden for nogle CD'er er signeret på forhånd.

Hvem skal have adgang til V.I.P. område? Kun sponsorer og deres samarbejdspartnere? Flere V.I.P. områder til musiker, skuespillere, modejournalister? Sørg for tydelig markering af V.I.P. områder og adgangspas til V.I.P - også når folk får en tår over tørsten, kan finde tilbage til V.I.P. området igen efter toilet besøg. Skal V.I.P. dele toiletter med de betalende gæster, eller skal der opsættes separate toiletvogne op til hvert V.I.P. område? Læg budget for hvor meget der skal være gratis af mad og drikkevare i V.I.P. området.

Skal Crew'et have specielt tøj, sådan man kan se at crew'et tilhører bestemte områder? Telefon direkte til ledende Crew hold, så arrangør sammen med evt. samarbejdspartnere kan komme i kontakt og få løst et evt. problem hurtigt.

Sørg for brandslukker, førstehjælpskasser, øjenskyl etc. er inden for rækkevidde, og ALLE ved hvor det er placeret. Vær opmærksom på, hvis nogle i crew'et IKKE kan førstehjælp, og mindst én fra hvert crew har førstehjælp.

Hvis børn og hunde ikke kan finde deres ejer, sørg for et oplyst sted hvor bortløbne igen kan forenes med deres glade ejer.

Hold børn og hunde væk fra store kasser, stilladser etc. der kan falde ned over dem ved opsættelse af PA-udstyr, telte, scener, eller bakkende lastbiler etc. Hvem tager personansvar for ulykker uden opsyn af børn og unge?

Nødudgange og brandveje holdes fri for passage, ingen øl, sodavandskasser eller rengøringsmaterialer foran nødudgange.

Opsyn på spillestedet, musikpladsen, hvor arrangementet forgår, lad aldrig musikscene være ubevogtet, f. eks. når bandet går til pause, sørg for at der kommer en vagt på, også hvis børn skulle finde på at gå op på scenen og pille på knapper, instrumenter etc, det er IKKE legetøj.

Vagter/opsyn under koncerten, sørg for at, typisk flere hold vagter kigger ud mod publikum, for at holde øje med uhensigtsmæssige kasteskyts op mod scenen, selvom det kan være meget ærgerlig for vagter, at nogle ikke får set koncerten fordi de skal holde øje med publikum. Vagter kan også gøre arrangøren opmærksom på, at nu begynder folk at stå for tæt sammen, der må ikke lukkes flere ind, grundet fare for folk masser for meget mod hinanden.

Varslinganlæg til større arrangementer der skal være vejrbestandigt. Vær opmærksom på store offentlige arrangementer, at varsling gerne skal kunne dokumenters at det virker elektronisk. F. eks. Via PC, kan man tjekke at professionelle varslingsanlæg virker før eller efter en ulykke og hvilken decibel folk har fået varsling at vide. Det dur ikke, hvis det bliver nødvendigt at varsle folk, at de ikke kan høre varslingen, dermed kan ambulance, samaritter have svært ved at komme frem i folkemassen, fordi tilskuer IKKE har hørt at der er blevet varslet, at de skal flytte sig fra et bestemt område. Grundet en til flere varslingshøjttaler har været sat ud af funktion, det kan man se på PC skærmen når der varsles, at ALT har virket, og kan dokumentere det over for myndigheder.

Copyright
TBL Sound Production

tblsound.dk - 2021 - Copyright TBL Sound Production
Home